Muista huolehtia hyvästä ergonomiasta, jotta jaksat töissä paremmin

Muista huolehtia hyvästä ergonomiasta, jotta jaksat töissä paremmin

Varsinkin toimistotöitä tekeville hyvä ergonomia on todella tärkeää. Pitkän aikaa samassa asennossa jumittaminen ja huonossa asennossa työskenteleminen voi aiheuttaa paljon erilaisia terveysongelmia, jotka heikentävät työskentelyä ja lisäävät poissaolojen määrää. Hyvä ergonomia ei kuitenkaan tarkoita kaikille samaa, koska jokainen on erilainen yksilö ja yksilölliset erot esimerkiksi käsien ja jalkojen pituudessa voivat vaikuttaa merkittävästi tarpeisiin. 

Erilaiset säädettävät ratkaisut kuten sähköisesti säädettävä työpöytä tai kallisteltava teline monitorille voi olla merkittävästi työtehoa parantavia apuvälineitä ja niitä kannattaakin tiedustella työnantajalta mahdollisuuksien mukaan. Ergonomiasta huolehtiminen voi säästää työnantajalle runsaasti kustannuksista, vaikka itse työvälineet olisivat hyvin edullisia. 

Huolehdi hyvästä istumisasennosta

Istuminen vie monilta suurimman osan työpäivästä ja tutkitusti pitkään paikallaan istuminen ei tee hyvää terveydelle. Istumiseen kannattaakin kiinnittää huomiota ja hankkia tuoli, joka takaa hyvän asennon ja antaa mahdollisuuden istua selkä suorana, jottei niskaongelmia pääse syntymään. 

Monet laadukkaat pelituolit on suunniteltu niin että pidempi istuminen aloillaan onnistuu hyvässä asennossa ilman turhaa rasitusta keholle. Pelituolit ovatkin harkitsemisen arvoisia mukavuutensa vuoksi. Tuolien kanssa kannattaakin todella olla tarkkana, koska jo parin kympin lisä hinnassa voi olla merkitsevä tekijä mukavuuden kannalta. 

Ruudun täydeltä tuijotettavaa

Ruutua pitkään katsellessa kannattaa huomioida että silmät saavat levätä aina välillä katsoen muutakin kuin vain samalta etäisyydeltä samaa ruutua. Silmille kannattaakin antaa aina välillä lyhyitä taukoja ja erimerkiksi katsoa ulos mahdollisuuksien mukaan. 

Ruudun kannattaa olla mahdollisimman suurikokoinen, kuitenkin tilaan sopivasti, jotta silmät eivät rasitu liikaa. Liian pientä ruutua joutuu katsomaan liian läheltä ja vuosikausien tuijottelun tuijottelun jälkeen silmät voivat kärsiä monenlaisista ongelmista. Silmätkin tarvitsevat pientä jumppaa työskentelyn lomassa, joten muista pitää myös silmistäsi huolta.