Kategoriat
Uncategorized

Kuinka kuluttajat voivat löytää ympäristöystävällisiä tuotteita

Ilmastonmuutos on kansainvälinen ongelma, jota emme voi olettaa päätöksentekijöiden ja valtioiden yksin ratkaisevan. Siksi kuluttajien tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ostokäyttäytymisiinsä. Pienillä päivittäisillä ostopäätöksillä on nimittäin iso kollektiivinen vaikutus planeettamme hyvinvoinnille. Nyky-ajan ihmisinä olemme etuoikeutetussa asemassa, koska voimme pienillä teoilla osallistua maailman pelastamiseen.

Ekoystävällisten ostopäätösten tekeminen voi kuitenkin kieltämättä sisältää monien monimutkaisten päätösten tekemistä. Uusi pakastin voi esimerkiksi olla energiatehokkaampi kuin tällä hetkellä omistamasi pakastin, mutta pakastimen valmistaminen aiheuttaa paljon päästöjä eikä uuden pakastaminen ostaminen näin ollen aina ole paras ratkaisu ympäristölle. Paikallisesti tuotettu ruoka voi myös vastaavanlaisella tavalla säästää kuljetuspäästöissä, mutta kasvihuoneessa ruokien kasvattaminen vie todella paljon energiaa Suomessa.

Kuluttajien pitää myös kyseenalaistaa joidenkin valmistajien esittämiä tietoja. Valmistajat ja jälleenmyyjät antavat välillä todistamattomia, epäselviä tai täysin valheellisia tietoja tuotteistaan. Tuottajat saattavat esimerkiksi kutsua tuotteitaan ’kemikaalivapaiksi’ tai ’myrkyttömiksi’, vaikka ne tosiasiassa sisältävät paljon lisäaineita ja haitallisia kemikaaleja.

Onneksi kuluttajat voivat kuitenkin pääsääntöisesti luottaa valmistajien ja myyjien väitteisiin. Mikä parasta, lähes kaikille tuotteille tai tarvikkeille on olemassa ekologisia vaihtoehtoja tänä päivänä. Voit ostaa esimerkiksi 100% aidot hiustenpidennykset tai muita ekologisesti valmistettuja hiustarvikkeita nettikaupoista nykyisin. Markkinoilla on tänä päivänä myös tarjolla ympäristöystävällisiä ja tehokkaita sähköautoja, jääkaappeja ja televisioita. Ekologisesti valmistettujen tuotteiden ja tavaroiden valikoima on siis valtava tänä päivänä.

Paras tapa selvittää haluamasi tuotteen ympäristöystävällisyys on katsoa kolmansien riippumattomien osapuolien sille myöntämiä arvosteluita tai sertifikaatteja. Tänä päivänä vihreitä sertifikaatteja myöntäviä luotettavia tahoja on jopa kymmeniä. Euroopassa ECOCERT esimerkiksi myöntää vihreän sertifikaatin kosmetiikka tuotteille. Voit hyvällä omalla tunnolla ostaa kaikkia vihreitä sertifikaatteja omaavia tuotteita, mikäli todellakin tarvitset tuotteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *