Helppoja tapoja pidentää omaisuuden käyttöikää

Helppoja tapoja pidentää omaisuuden käyttöikää

Jokaisen meistä, niin yritysten kuin yksityishenkilöidenkin omistuksessa on paljon omaisuutta, jonka haluamme säilyvän käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään. Ennen moni käyttöesine tehtiin kestävimmiksi kun taas nykyään esineiden elinkaari on lyhentynyt. Sama ilmiö on huomattavissa kaikkien toimialojen tuotekehityksessä. On kuitenkin paljon, mitä voimme itse tehdä pidentääksemme esineiden ja tuotteiden käyttöikää. Pidempi käyttöikä hyödyttää niin lompakkoamme kuin luontoakin.

Vaatteiden huolto on monelle ensimmäisenä mieleen tuleva asia, kun puhutaan esineiden käyttöiän pitkittämisestä. Oikea vaatehuolto on tärkeää, sillä sen avulla materiaalien kestoa saa pidennettyä. Oikea pesulämpötila ja pesuaineet ovat ensimmäisiä asioita, kun mietitään vaatteiden hyvää huoltoa. Kannattaa pysähtyä miettimään, kuinka usein vaatteesi todella kaipaavat pesua ja kuinka usein peset vain tottumuksesta. Farkut ja villaneuleet puhdistuvat ja raikastuvat usein pelkällä tuuletuksella. 

Autot, moottoripyörät ja muut ajoneuvot ovat kalliita hankintoja, joista kannattaa pitää hyvää huolta. Ajoneuvoa hankkiessa kannattaa miettiä, onko malliin ja merkkiin saatavissa helposti varaosia, vai pitääkö niitä tilata kaukaa ulkomailta. Säännöllinen pesu ja vahaus auttaa pitämään auton pinnan loistokkaana. Käsittele ajoneuvoja säännöllisesti ruosteenestosuojalla. Jos harrastat veneilyä, on hyvä ottaa huomioon laadukas veneen talvisäilytys: kun paatti on suojattu, sinua odottaa talvikauden jälkeen priimakuntoinen vene valmiina seikkailuihin.

Rakennuksistakin kannattaa pitää huolta, jotta ne säilyvät asumiskelpoisina mahdollisimman kauan. Pihatyöt, pintojen uusiminen ja esimerkiksi rännien puhdistus ovat pieniä, mutta tärkeitä töitä, joita ei kannata laiminlyödä. Talon pienet korjaustoimet paljastavat usein esimerkiksi alkavat vesivahingot, jotka kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa. Kannattaa muistaa myös, että hyvin huolletut vaatteet, ajoneuvot ja talot säilyttävät myös korkean myyntihinnan pidempään!