Ekologisuutta keittiöön

Ekologisuutta keittiöön

Keittiö on paikka, jossa vietämme paljon aikaa. Moni meistä pyrkii vastuullisuuteen elämän monilla osa-alueilla, siis myös ruuanlaittoon liittyvissä valinnoissa. Onkin tärkeää, millaisia tottumuksia meillä on arjen ruuanlaittoon liittyen: millaisissa astioissa ruokaa valmistamme, miten puhdistamme astiat ja miten hyödynnämme tähteet. Tässä postauksessa annamme vinkkejä muun muassa näihin asioihin. Jatka lukemista, niin saat tietää, miten voit vähentää luonnon turhaa kuormittamista keittiössäsi.

Kodinkoneiden energialuokitus

Jokainen meistä tietää, että vanhat keittiökoneet, etenkin jääkaapit sisältävät paljon ympäristölle vaarallisia aineita. Uusia kodinkoneita valitessa kannattaa tarkistaa kodinkoneen saama ympäristöluokitus, joka usein näkyy pakettiin kiinnitetystä taulukosta. Voit vertailla kodinkoneiden energiankulutusta myös internetissä erilaisilla nettisivuilla.

Ehjät ruuanlaittovälineet

Rikkinäisistä padoista ja pannuista irtoaa ruokaan haitallisia kemikaaleja. Siksi rikkinäisillä teflonpannuilla tai kattiloilla ei olisi hyvä valmistaa ruokaa, vaan hankkia mahdollisimman nopeasti uudet. Tehokas paistinpannu myös lämmittää ruuan tasaisemmin kuin vanha, mikä vähentää energiankulutusta, kun ruoka valmistuu nopeammin. Tee siis vaikka heti tarkastus keittiöösi ja vie kierrätykseen kaikki kuluneet ruuanlaittovälineet, ja teet ekoteon.

Hyödynnä hävikki

Hävikiksi kutsutaan ruokajätettä, jota arjessamme jää yli. Hävikkiä aiheuttaa muun muassa suunnittelematon ruuanvalmistus, laiskuus, heikot kokkitaidot ja luovuuden puute. Usein hävikiksi päätyy nahistuvia vihanneksia ja kasviksia, leipiä jotka homehtuvat ja tähteiksi jääneitä ruokia, jotka koskaan eivät päädy syötäväksi asti. Hävikkiruokaa on kuitenkin helppo lähteä säästämään pienillä arkisilla muutoksilla. Kokeile pitää ruokapäiväkirjaa ja suunnitella ruokaostoksesi. Sillä tavalla et tee niin paljon heräteostoksia. Katso säännöllisin väliajoin jääkaapin pakastelokeroon ja hyödynnä porkkanat, tomaatit ja avatut pakastevihannespussit vaikkapa pataruuissa tai pastakastikkeissa, joihin saa helposti upotettua jämävihannekset.