Kategoriat
Uncategorized

Aurinkoenergiaa mökille

Mökkeily on suomalaisten perinteistä tekemistä läpi vuoden ja monella onkin oma mökki metsässä, järven tai meren rannalla. Kaikissa mökeissä ei kuitenkaan ole sähköä ja sen hankkiminen mökille voi olla todella hintava projekti. Onneksi nykyään voi sähköä saada mökille myös aurinkopaneelien avulla. Mutta onko se järkevää ja saako aurinkopaneeleilla riittävästi energiaa mökin tarpeita varten? Selvitämme tässä artikkelissa, mitä aurinkoenergialla voi tehdä omalla mökillä.

Aurinkopaneelien käyttö on lisääntynyt huimasti Suomessa vuoden 2015 jälkeen. Aurinkopaneelijärjestelmässä on hyvänä puolena se, että pienen järjestelmän voi asentaa itse, eikä se vaadi mitään erillisiä lupia. Järjestelmän liittäminen sähköverkkoon on kuitenkin luvanvaraista ja siitä on sovittava sähköyhtiön kanssa. Suuremman järjestelmän asentaminen vaatii kuitenkin sähkömiehen asennusta.

Aurinkopaneelien asentaminen on jonkinlainen investointi ja siihen menee rahaa. Oikein mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 10 vuodessa, joten se on ihan hyvä sijoitus, koska alkuinvestointi on kuitenkin pienempi kuin sähköverkkoon liittyminen.

Pienellä aurinkopaneeli järjestelmällä voi ladata kännykän akut, läppärin ja saada led valot mökille. Jos on tarvetta suurempien laitteiden käytölle on järjestelmään panostettava enemmän. Jos sinulla on sohva voit katsella hyvin televisiota myös mökillä aurinkoenergian tuottamalla energialla, kunhan varmistat, että järjestelmä on mitoitettu energian tarvetta vastaavaksi.

Auringosta saatava energia on talletettava, joten järjestelmään on myös hankittava akut. Akusto tulee suunnitella siten, että niihin voi varastoida 3-10 päivän energian kulutusta vastaava määrä. Tällä tavoin järjestelmä pysyy hengissä, jos sattuu pilvisiä päiviä kesäaikaan. Aurinkopaneeleille pitää myös riittää aurinkoa, joten se pitää huomioida järjestelmää asennettaessa. Panellien sijoittelu siten, että aurinko paistaa niihin koko päivän on tärkeää, jotta koko energian saanti voidaan hyödyntää. Parasta kuitenkin järjestelmässä on se, että se on itsenäinen ja ekologinen vaihtoehto.